Aikaa ja tilaa yhteisöllisten
taitojen kehittymiselle
Steinerkasvatuksessa keskeistä on kohtaaminen ja yhteisöllisyys. Lapsen kasvua parhaimmaksi versioksi omasta itsestään tuetaan koko kouluajan. Varhaiskasvatuksessa vapaa leikki, koulussa satujen ja tarinoiden ja myöhemmin asiatiedon työstäminen reflektoiden antavat lapselle ja nuorelle eväät kasvaa muuttuvaan maailmaan. Steinerkoulussa työskennellään monipuolisesti, tehdään opitusta itse tekstejä ja kuvia. Käsillä tekeminen ja ekologinen ajattelu on kunniassa varhaiskasvatuksesta lukioon.
”Opettajan tehtävä on mahdollistaa yksilön kasvu vielä tuntemattomaan tulevaan, omaan paikkaansa maailmassa. Rohkeaksi toimijaksi, jolla on uskallusta kyseenalaistaa myös totuttu. Empatia- ja tunnetaitojen harjoittelu on meillä jokapäiväistä, ja tässä taiteella on tärkeä merkitys.”
– Kati Heikkilä-Huhta, steinerkoulun aineenopettaja, Oulu
Steinerkouluun voi ilmoittautua heti. Useimpiin steinerkouluin otetaan oppilaat 1.luokalle ilmoittautumisjärjestyksessä.
Steinerpäiväkoteihin hoitopaikkoja kannatta tiedustella suoraan päiväkodeista – ja mielellään hyvissä ajoin ennen hoidon tarvetta.
Steinerpäiväkoteihin otetaan pääasiassa yli 3-vuotiaita lapsia.
Steinerpedagogista esiopetusta annetaan steinerpäiväkodeissa ja koulujen esiopetusryhmissä.
Steinerkoulussa voi käydä koko perusopetusvaiheen sekä toisen asteen lukio-opetuksen.
Steinerkoulut ovat yksityisen opetuksenjärjestäjän ylläpitämiä kouluja, jotka saavat valtiolta oppilaskohtaisen valtionosuuden.
Vain muutamissa tapauksissa kunnat tukevat yksityisen opetuksenjärjestäjän kouluja samoin kuin kunnallisia kouluja. Tämän vuoksi steinerkoulut kokoavat vapaaehtoisia tukimaksuja oppilaiden vanhemmilta.
Vanhempien taloudellinen tuki, kannatusyhdistyksen varainhankinta ja jäsenmaksut on välttämätöntä koulujen toiminnalle.
Koulujen tukimaksut vaihtelevat kouluittain.
Vaihteluväli on 25 – 125 € / kuukaudessa.
Suomessa kaikilla steinerkouluilla on Valtioneuvoston myöntämä opetuksenjärjestämislupa ja sen myötä todistuksenanto-oikeus. Kouluissa noudatetaan valtakunnallisia opetussuunnitelman perusteita ja steinerpedagogista opetussuunnitelmarunkoa.
Steinerpedagogisessa varhaiskasvatuksessa noudatetaan valtakunnallisia varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja steinerpedagogista varhaiskasvatussuunnitelmaa.
Snellman-korkeakoulusta valmistuu kelpoisia steinerkoulujen luokanopettajia ja steinerpäiväkotien varhaiskasvatuksen opettajia.
Sen jälkeen kun ensimmäinen steinerkoulu perustettiin sata vuotta sitten Saksassa, on koululiike levinnyt ympäri maailmaa. Steinerkouluja on Euroopassa yli 700. Eniten steinerkouluja ja päiväkoteja perustetaan nykyään Aasiassa. Kaikissa maailman steinerkouluissa ja -päiväkodeissa vaalitaan samoja ihmisen kasvun arvoja.
Yhteistyö koululiikkeen sisällä on aktiivista. Oppilailla on yhteisiä kansainvälisiä projekteja ja opettajat kouluttautuvat myös kansainvälisillä opettajapäivillä.
Suomen steinerkouluja ja -päiväkoteja kansainvälisessä yhteistyössä edustaa Steinerkasvatuksen liitto.
Kiitos kuluneesta syksystä – ja koko vuodesta! Tämä vuosi on mennyt sujakasti ja työntäyteisesti – ja voiko parempaa olla? Vuoden vaihtuessa Steinerkasvatuksen liitossa on muutoksen tuulia. Uutena puheenjohtajana aloittaa Kati Ylinampa. Onnittelut Katille! Pitkäaikainen liiton puheenjohtaja Helena Sandell jatkaa liiton pedagogisena mentoroina ja sovittelijana. Kiitokset
Steinerkasvatuksen liiton syyskokous on 21.11.2024 Marjatta-koululla Helsingissä. Kokouspäivän ohjelmassa on yhteistä työskentelyä pedagogisen laadun äärellä – nyt näkökulmana koko steinerkasvatuksen kenttä. Lisäksi samasta teemasta käydään paneelikeskustelu hallitusvaaliehdokkaiden kesken. Paneelia vetää KT Jan-Erik Mansikka Helsingin Yliopistosta. Syyskokouksessa jäsenyhteisöjen valtakirjalla valtuutetut kokousedustajat päättävät asialistan asioista. Muut
RESILIENSSIN TUTKIMINEN PEDAGOGISESTA NÄKÖKULMASTA Järnassa 23.-25. huhtikuuta 2025 järjestettävä Nordic’25-konferenssi on suunnattu kaikille Steiner-/Waldorf-opetuksen parissa työskenteleville. Konferenssiin ovat tervetulleita varhaiskasvattajat, luokanopettajat, aineenopettajat ja aikuiskouluttajat steinerkasvatuksen eri aloilta ympäri Pohjoismaita. MITEN ME VOIMME: Voimaannuttaa lapsia ja oppilaita kehittämään ajattelun, tunteiden ja tahdon resilienssiä ja valmistaa heitä
Steinerkasvatuksen liiton syyskokous järjestetään 21.11.2024 Marjatta-koululla Helsingissä. Syyskokouksessa päätetään tulevan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio, käsitellään sääntömuutosesitys ensimmäisen kerran sekä valitaan Steinerkasvatuksen liiton hallitukseen uusia jäseniä sekä koko liitolle uusi puheenjohtaja. Vaali- ja syyskokoustiedote on toimitettu Steinerkasvatuksen liiton jäsenille sähköpostitse. Liiton jäsensivuilla on tarkemmat tiedot syyskokouksessa