Aikaa ja tilaa yhteisöllisten
taitojen kehittymiselle
Steinerkasvatuksessa keskeistä on kohtaaminen ja yhteisöllisyys. Lapsen kasvua parhaimmaksi versioksi omasta itsestään tuetaan koko kouluajan. Varhaiskasvatuksessa vapaa leikki, koulussa satujen ja tarinoiden ja myöhemmin asiatiedon työstäminen reflektoiden antavat lapselle ja nuorelle eväät kasvaa muuttuvaan maailmaan. Steinerkoulussa työskennellään monipuolisesti, tehdään opitusta itse tekstejä ja kuvia. Käsillä tekeminen ja ekologinen ajattelu on kunniassa varhaiskasvatuksesta lukioon.
”Opettajan tehtävä on mahdollistaa yksilön kasvu vielä tuntemattomaan tulevaan, omaan paikkaansa maailmassa. Rohkeaksi toimijaksi, jolla on uskallusta kyseenalaistaa myös totuttu. Empatia- ja tunnetaitojen harjoittelu on meillä jokapäiväistä, ja tässä taiteella on tärkeä merkitys.”
– Kati Heikkilä-Huhta, steinerkoulun aineenopettaja, Oulu
Steinerkouluun voi ilmoittautua heti. Useimpiin steinerkouluin otetaan oppilaat 1.luokalle ilmoittautumisjärjestyksessä.
Steinerpäiväkoteihin hoitopaikkoja kannatta tiedustella suoraan päiväkodeista – ja mielellään hyvissä ajoin ennen hoidon tarvetta.
Steinerpäiväkoteihin otetaan pääasiassa yli 3-vuotiaita lapsia.
Steinerpedagogista esiopetusta annetaan steinerpäiväkodeissa ja koulujen esiopetusryhmissä.
Steinerkoulussa voi käydä koko perusopetusvaiheen sekä toisen asteen lukio-opetuksen.
Steinerkoulut ovat yksityisen opetuksenjärjestäjän ylläpitämiä kouluja, jotka saavat valtiolta oppilaskohtaisen valtionosuuden.
Vain muutamissa tapauksissa kunnat tukevat yksityisen opetuksenjärjestäjän kouluja samoin kuin kunnallisia kouluja. Tämän vuoksi steinerkoulut kokoavat vapaaehtoisia tukimaksuja oppilaiden vanhemmilta.
Vanhempien taloudellinen tuki, kannatusyhdistyksen varainhankinta ja jäsenmaksut on välttämätöntä koulujen toiminnalle.
Koulujen tukimaksut vaihtelevat kouluittain.
Vaihteluväli on 25 – 125 € / kuukaudessa.
Suomessa kaikilla steinerkouluilla on Valtioneuvoston myöntämä opetuksenjärjestämislupa ja sen myötä todistuksenanto-oikeus. Kouluissa noudatetaan valtakunnallisia opetussuunnitelman perusteita ja steinerpedagogista opetussuunnitelmarunkoa.
Steinerpedagogisessa varhaiskasvatuksessa noudatetaan valtakunnallisia varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja steinerpedagogista varhaiskasvatussuunnitelmaa.
Snellman-korkeakoulusta valmistuu kelpoisia steinerkoulujen luokanopettajia ja steinerpäiväkotien varhaiskasvatuksen opettajia.
Sen jälkeen kun ensimmäinen steinerkoulu perustettiin sata vuotta sitten Saksassa, on koululiike levinnyt ympäri maailmaa. Steinerkouluja on Euroopassa yli 700. Eniten steinerkouluja ja päiväkoteja perustetaan nykyään Aasiassa. Kaikissa maailman steinerkouluissa ja -päiväkodeissa vaalitaan samoja ihmisen kasvun arvoja.
Yhteistyö koululiikkeen sisällä on aktiivista. Oppilailla on yhteisiä kansainvälisiä projekteja ja opettajat kouluttautuvat myös kansainvälisillä opettajapäivillä.
Suomen steinerkouluja ja -päiväkoteja kansainvälisessä yhteistyössä edustaa Steinerkasvatuksen liitto.
STEINER FEST ON TÄÄLLÄ TAAS! Suomen suurin lukiofestivaali Steiner Fest tarjoilee pääkaupunkiseudun lukiolaisille jo toista kertaa ennennäkemättömän kattauksen musiikkia, kulttuuria sekä elämyksiä. Viime vuonna Helsingin Korjaamolla järjestetty Steiner Fest sai upean vastaanoton ja tavoitti yli 800 lukiolaista. Suomen eturivin artistit, herkullinen ruoka, säkenöivät valoefektit, kiinnostavat
Rauha tavoitteena, ilmiönä ja yhteiskunnallisena tilana. Rauha arjessa, ihmisten välisessä kommunikaatiossa, omassa yhteisössä. Rauha itsessä, hyvinvoinnissa ja oppimisessa. Syyspäivillä työskennellään teeman äärellä monipuolisesti. Tule mukaan ja tuo rauhanajatuksesi mukanasi. Steinerkasvatuksen liiton perinteiset syyspäivät järjestetään tänä vuonna kolmessa osassa, joista voit valita itsellesi sopivan kokonaisuuden! 3
Steinerkasvatuksen liitossa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita. Tarkoituksena on, että kaikilla on turvallista osallistua Steinerkasvatuksen liiton toimintaan ja tilaisuuksiin. Kaikki Steinerkasvatuksen liiton toimintaan osallistuvat sitoutuvat noudattamaan turvallisen tilan periaatteita. Jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi tapahtumissa ilman pelkoa minkäänlaisesta syrjinnästä, häirinnästä, seksuaalisesta, fyysisestä tai verbaalisesta ahdistelusta.
Vanhempainilta steinerpäiväkotien ja -koulujen vanhemmille ZOOMissa 19.3.2024 klo 17.00-18.30 – Alustus: Jarno Paalasmaa – Kasvatuskumppanuus steinerkoulussa ja -päiväkodissa – Mikä on sopiva yhdistelmä vapautta ja rajoja kasvatuksessa? – Mitkä ovat varoitusmerkkejä kaverivanhemmuudesta? – Alustuksen jälkeen aikaa kysymyksille ja keskustelua pienryhmissä teemaan liittyen. Vanhempainilta on avoin