Kevät on tullut tänne Lappeenrantaankin, lumi sulaa ja lintuset laulaa. Lisääntynyt valoisuus ja auringon voima antaa lapsille ja aikuisille paljon lisää energiaa arkeen.
Yhdessä on hyvä olla, turvallinen arki kantaa!
Lappeenrannan steinerpäiväkoti Tontuntupa on perustettu 1972, joten pitkä varhaiskasvatuksen taival on jo tällä päiväkodilla takana. Paljon on historiaamme mahtunut erilaisia haasteita; on ollut muuttoja, henkilöstövaihdoksia, taloushuolia yms. mutta kaikkein suurin haaste oli joulukuussa 2019, jolloin tulipalon myötä menetimme melkein kaiken ja jouduimme aloittamaan toimintamme aivan alusta.
Valtava henkinen ja fyysinen tuska kaikesta siitä tehdystä työstä, joka tuhoutui ja jonka olisi toivonut saavan jatkua, koska kaikki oli hyvin. Aineellinen menetys oli valtava, mutta myös työyhteisöön, perheisiin ja koko suureen historian mukanaan tuomaan yhteisöömme jäi pysyvä jälki tästä. Onneksi kukaan ei ollut enää kiinteistössämme paikalla, kun tulipalo syttyi.
Tästä alkoi nousu kohti uutta, suuri määrä aivan tuntemattomienkin ihmisten lahjoituksia, kannustavia sanoja, voimallisia halauksia ja rohkaisua uskaltaa lähteä luomaan kaikki uusiksi. Siihen tarvittiin rohkeutta, tahdon lujuutta ja sydämen viisautta luottaa, tehdä yhdessä ja tiedostaa, että yhteisöllisyyden voimasta kaikki lähtee ja toteutuu. Koko henkilökunta, upea johtokunta ja perheet uskoimme siihen yhdessä. Me teimme sen, synnytimme tyhjästä taas uuden Tontuntuvan.
Meillä oli ajatus, joka lensi siipien tavoin kohti maailmankaikkeutta, ja runsaudella meille vastattiin. Meillä on tällä hetkellä kaikkea riittävästi. Meillä on ihanat, uudet tilat, jotka remontoitiin palanee kiinteistön alakertaan, koska tämä kiinteistö on suojelukohde. Löytyi yksityinen sijoittaja, joka teki tästä kiinteistöstä vuokrakiinteistön. Senaattikiinteistö huutokauppasi tulipalon jälkeen tämän kiinteistön, jonka sijoittaja osti ja kunnosti uudeksi.
Nyt entisen Tontuntuvan tiloissa kiinteistön yläkerrassa, joissa olimme olleet 25 vuotta ennen tulipaloa, on viisi pientä vuokra-asuntoa ja alakerrassa olemme me. Näihin tiloihin muutimme 2021 vuoden lopussa. Täysin uuteen ja puhtaaseen tilaan, jollaista meillä ei aiemmin ollut koskaan ollut. Ihme oli tapahtunut! Kaiken keskellä tärkein asia koko muuttojen ja ”evakossa olemisen” aikana oli saada luoda lapsille turvallinen arki. Turvalliset ja läsnäolevat aikuiset, rauhallinen arki ja yhteisöllisyyden voima, siitä syntyy hyvä arki lapsille. Sitä me toteutimme kaikki yhdessä. Lapset ensin, sitten kaikki muu.
Uuden tilan myötä, aloimme luoda hyvää ja tulevaisuuteen luotsaavaa arkea henkilökunta ja johtokunta yhdessä perheitä tsempaten. Vaan uusi haaste oli tulossa, steinerpedagogisesti koulutettu henkilökunta. Vahvasta upean, viiden osaajan tiimistä tuon tulipalon myötä alkoi joukosta tippua pikku hiljaa osaajia pois. ” Evakkovuodet” olivat olleet liian vaativia osalle meistä.
Tässä varhaiskasvatuksen suuressa henkilöstön riittävyyden taistelussa, koulutetusta henkilökunnasta on tullut täällä pienessä Tontuntuvassa se haaste, jota on vaikea selättää. Määräaikaisilla sijaisilla emme voi kovin pitkään tätä toimintaa pyörittää, se uuvuttaa niin pysyvän henkilöstön kuin lapset ja vanhemmat. Mistä löytyy meille steinerpedagogisesti koulutettuja varhaiskasvattajia ja tahtoa sitoutua kantamaan tätä päiväkotia kanssamme ja jatkaa tämän päiväkodin historiaa?
Tontuntuvassa on tällä hetkellä 24 lasta, jotka ovat 2 – 6-vuotiaita. Ensi toimintavuodelle on tulossa monta uutta pientä ja isompaa, joten vahvoja osaajia tarvitaan. Arki on täynnä leikkiä ja yhdessä oivaltamisen ja oppimisen hetkiä. Sadut, tarinat, lorut ja runot, sekä vuodenaikoihin kuuluvat laulut vuorottelevat ympäri vuoden. Pienet ja isot oppivat toisiltaan erilaisia uusia taitoja, ja yhteisöllisyyden voima kantaa lasten arkea. Ulkoiluun meillä on ihana oma piha-alue, jossa riittää puuhaa ja liikunnan iloa kaikille.
Arjessamme painotetaan liikuntaa, leikkiä ja luovaa toimintaa. Tärkeää on myös arjen struktuuri ja arjen sanoittaminen, jotta lapsella on turvallinen olla. Hyvä yhteinen arki kantaa myös silloin, kun arjessa tulee haasteita. Arki on täynnä ylä- ja alamäkiä, mutta se kuuluu elämään.
Varhaiskasvatuksen haasteet työssämme ovat nykyään moninaiset ja vaatimustaso vain meille henkilöstölle kasvaa. Työmme ydin on kuitenkin pieni lapsi, joka on täynnä rakkautta, uskoa hyvään ja kauniiseen. Luottamus aikuiseen ja elämään on vahva. Juuri tällä hetkellä, kun laitamme uusia siemeniä lasten kanssa multaan itämään, juurtumaan ja kasvamaan, auringon ja ilon voimaa laulaen. Juuri tässä kohden meidät valtaa taas se ilo ja kiitollisuus siitä, että varhaiskasvatus on tärkeää työtä, meitä tarvitaan. Me istutamme ne siemenet itämään, jotka sitten joskus myöhemmin kasvavat upeina kasveina ja kukkina. Loistavat kilpaa auringon kanssa jokainen omassa laadussaan ja väreissään.
Kukapa pienen lapsen puolesta puhuisi ja taistelisi, jollemme me varhaiskasvatuksen asiantuntijat, osaajat. Me, jotka työtunteja laskematta, uurastamme lapsien hyväksi. Annamme rakkautta, syliä, huolenpitoa ja kaikkea hyvää, mitä jokainen lapsi tarvitsee kasvaakseen juuri sellaiseksi kuin hänestä on määrä tulla. Me annamme sinne niitä ravinteita. Kevään voimalla puskemme nyt yhdessä valoa kohden, pimeä vuodenaika on taas voitettu, syvästä unesta heräämme ja katsomme kuorestamme ulos.
Lapsen riemulla ja uteliaisuudella tulisi meidän aikuistenkin uskaltaa välillä rohkeasti vain puolustaa omaamme ja sitä, mitä teemme. Olkaamme ylpeitä siitä osaamisestamme, siitä hyvästä, mitä me jokaisessa päiväkodissa teemme pienen lapsen hyväksi – kylvämme rakkautta, ystävällisyyttä ja läsnäoloa.
Pajunkissa valkoinen, kananpoika keltainen – iloiseksi mielen saa, pääsiäistä ennustaa!
Valon voimaa toivottaa
Minna Mansikka, Tontuntuvasta